Baloncuklanma Yapmayan 3D Yazıcı Filament Çeşitleri
Filament, 3D yazıcı modellerinde kullanılan hammaddelere verilen isimdir. Tıpkı klasik yazıcı modellerinde kullanılan kartuş mürekkepler gibi 3D yazıcı sistemlerinin büyük bir bölümünde filament hammaddesi kullanılmaktadır. Filament genel olarak 3 boyutlu yazıcı sistemlerinde kullanılır ve termo plastik bir hammaddelerdir. Farklı özelliklerde ve farklı sıcaklıklarda modelleme yapma imkanına sahip olduğu için piyasada birçok farklı çeşitte filament bulunmaktadır. 3D yazıcı sistemlerinin kaliteli bir nesne üretimi için en önemli konuların başında filament gelmektedir. Filamentin mutlaka baloncuklanma yapmamasına ve kaliteli olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Filament kalitesi, baskı kalitesini belirler. Bunun dışında kullanabileceğiniz iki farklı çapta filament çeşidi bulunmaktadır. Bu çaplar ise 1,75 mm ve 2,85 mm / 3mm olmaktadır. Filament çeşitleri ise:
- - PLA - Poliaktirk Asit
- - ABS - Akrilonitril Büdadien Stiren
- - PETG - Polyethylene Terephthalate Glycol-Modified
- - Esnek - Flex
- - TPU - Termoplastik Poliüretan
- - Özel Filamentler
Filament Çeşitleri
Filament çeşitleri kalitesine ve çapına göre farklı özelliklerdir. Ev tipi ya da profesyonel kullanım için farklı filament çeşitleri üretilmektedir. Genellikle ev ortamında, daha kolay üretimler için tercih edilen filament modelleri; ABS, PLA; PETG, Flex ve TPU olarak karşımıza çıkar. Diğer filament çeşitleri ise endüstriyel alanda kullanılan sistemleri ifade eder. PLA filament çeşitleri ev baskısı için ideal çeşitler arasında yer almaktadır. En büyük avantajı ise daha düşük sıcaklıklar için baskı almaya imkan sunmasıdır. Biyolojik açıdan parçalanabilir bir yapıya sahiptir. Bundan dolayı da çevre dostu bir üründür. Koku yayma özelliği bulunmamaktadır. Bunun ynı sıra PLA özellikle sert bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda üretimden sonra nesnenin darbelere karşı da dayanıklılığı yüksektir. Diğer filament yapılarına göre daha esnektir. Ancak profesyonel kullanım için uygun değildir. Bu ürünler ev kullanımına uygundur. Vücuda temas ettiğinde sağlık açısından herhangi bir olumsuzluğu söz konusu değildir. Oyuncak yapımında, ev gereçlerinde ya da saklama kapları olarak bu hammaddeyi kullanabilirsiniz.
Filament Fiyatları
Filament fiyatları filament özelliklerine ve markasına göre değişmektedir. Her filament yapısı, kendine has özelliklere sahiptir. Bu özellikler kullanım amacına uygun olduğu sürece avantaj yaratmaktadır. Bu sebeple de fiyat aralıkları birbirinden farklı olmaktadır. Bazı filamentler uygun fiyatlı olmasına karşı telefon kabı gibi ürünler için uygun değilken, bazı filament çeşitleri saklama kabı ya da ev kullanımı için uygun olup fiyatları da ekonomiktir.
Filament Ürün Linki: https://www.3eksen.com/kategori/pla