Bir Filament Ne Kadar Süre Baskı Yapılır
Filament, 3D yazıcı sistemlerinde kullanılan hammadde olarak karşımıza çıkar. Filament özellikleri, üretildikleri ana maddeye göre değişmektedir. Bazı filament çeşitleri doğaya daha duyarlı, kısa sürede doğada yok olan bir yapıya sahiptir. Bazı filament çeşitleri ise petrol bazlıdır. Tüm bu çeşitlerin baskı süresi birbirinden farklıdır. Filament baskı süreleri aynı zamanda modelleyeceğiniz nesnenin büyüklüğüne, özelliklerine ve kullandığınız 3D yazıcının kalitesine göre değişmektedir. Bir filamentin ne kadar sürede baskı yapabileceği ise modele, kullanılan filament özelliklerine, kullanılan 3D yazıcının kalitesine göre değişmektedir. 3D yazıcı teknolojisine uygun olan filamentler kullanmanız oldukça önemlidir. Aksi halde baskılar ve modeller yeterli kalitede modellenememektedir.
Filament Çeşitleri
Filament çeşitleri birbirinden farklı teknolojilere sahiptir. Özellikle PLA filament en çok kullanılan hammaddedir. Genel olarak mısır nişastasından, şeker kamışından ya da bunun gibi doğal kaynaklardan elde edilmektedir. Genel olarak bu filament, çevreye en dost hammadde olarak karşımıza çıkar. Doğaya maruz kaldığında, kısa sürede çözülmektedir. Buna rağmen PLA maruz kaldığı doğal ortamda çözünmesine karşı, oldukça dayanımı yüksek ürünlerdir. Fakat PLA filamentin en büyük dezavantajı aşırı neme maruz kalması halinde kısa sürede paslanacak olmasıdır. Fakat normal nem ortamında paslanma gibi durumlar söz konusu olmaz. PLA özellikle evde kullanılacak 3D yazıcı modellerinde en işlevsel filament çeşitleri arasında yer almaktadır. Doğru bir baskı süreci için öncelikli olarak 3D yazıcının yatak kalibrasyonunu doğru biçimde yapmak oldukça önem teşkil eder. Bunun yanı sıra baskı kafası ekstrüderin sıfır noktasına ulaştığında mutlaka mesafe noktası doğru olmalıdır. PLA’nın yatağa yapışması için de doğru yapıştırıcı kullanılması oldukça mühimdir. Filament özellikleri birbirinden oldukça farklıdır. ABS filament özellikle daha yüksek yatak sıcaklıklarına ihtiyaç duyduğu için sanayi ve profesyonel anlamda kullanılmaktadır. Örnek olarak 1 Kg filamentten %5 iç doluluk oranı kullanılarak 392 adet satranç taşı tasarımı yapılabilir. Bunun dışında PETG, tahta, ağaç kabuğu, bambu, antibakteriyal, şeffaf ya da ASA filament gibi birçok farklı filament çeşidi de mevcuttur.
Filament Fiyatları
Filament fiyatları satın alacağınız filamentin özelliklerine ve kalitesine göre değişmektedir. Filamentin yapısı, markası ve kalitesini seçerken kullandığınız 3D yazıcının özelliklerine dikkat etmeniz gerekmektedir.